Masz ekspres kawowy? Pamiętaj o tym, żeby regularnie go odkamieniać! Dlaczego to takie ważne i jak przeprowadzić odkamienianie ekspresu? Odpowiedzi udzieli nam specjalista z firmy coffeeon.pl.
Kamień w ekspresie – dlaczego jest niebezpieczny?
Osadzający się w ekspresie kamień może być nie tylko przyczyną jego usterek, ale również może wpływać negatywnie na smak kawy.
Ekspres pracuje wtedy głośno i powoli, a także może pobierać więcej wody. Przyrządzana przez niego kawa jest również gorszej jakości. Dodatkowo brak odkamieniania ekspresu może spowodować nieuznanie gwarancji w razie usterek.
Jak odkamieniać ekspres do kawy?
Proces odkamieniania ekspresu nie jest trudny, przy czym zależy on od typu posiadanego urządzenia. Jak odkamienić ekspres do kawy?
Najprościej usuwa się kamień z ekspresów automatycznych, które wyposażone są w specjalne programy do czyszczenia. Wtedy urządzenie samo przeprowadza cały proces – trzeba tylko dodać do niego odpowiedni środek na kamień.
W przypadku ekspresów kolbowych, przelewowych należy przeprowadzić odkamienianie ręcznie. W tym celu należy zdemontować pojemniki i wyczyścić je środkiem na kamień, a potem przepuścić go przez urządzenie, przyrządzając napar. Na koniec należy przepłukać całość czystą wodą, parząc „puste” kawy.
Jak często odkamieniać ekspres? Zwykle zaleca się przeprowadzanie tego procesu co 200-300 przyrządzonych kaw. Wybrane modele ekspresów same informują o tym, kiedy należy je odkamienić.
Jakie środki do odkamieniania ekspresu wybrać?
Do usunięcia kamienia potrzebne są odpowiednie środki. Czym odkamienić ekspres do kawy?
Najlepiej zastosować profesjonalne preparaty, na przykład w formie tabletek, płynów albo proszków. Należy wtedy postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Do odkamieniania można zastosować też rozcieńczony kwasek cytrynowy lub sodę oczyszczoną. Nie zaleca się odkamieniania za pomocą octu, ponieważ może popsuć on smak kawy i uszkodzić elementy urządzenia.